Рали Барум 2008

Дискусия за Европейския рали шампионат (ERC), Intercontinental Rally Challenge (IRC) и регионалните купи на Европа

Re: Рали Барум 2008

Мнениеот Ferjancz » Пон Авг 25, 2008 11:11

Да ще е хубаво да напишеш някой ред, за ралито, както и малко информация относно разходите , палнирам си бюджет да догодина та да знам за какво иде реч:)
3, 2, 1 старт - D4+, 120, L3заL3+ рано, D6 скача, 100, D3 неравности, 150 локви.....................мдаааааа, гаси!


Изображение
Аватар
Ferjancz
Администратор
 
Мнения: 1584
Регистриран на: Вто Май 10, 2005 14:47
Местоположение: София, Троян
Име: Павлин Калчев

Re: Рали Барум 2008

Мнениеот kiko » Пон Авг 25, 2008 12:02

Път си е.На отиване 12 часа и двама шофери,на връщане 10 часа и половина,трима с голями крака карахме и две по 20 евро в сръбско за семействата на местните милиционери.Път около 2500-700.Зависи къде си се позиционирал,колко ще гледаш и тн.Спане на палатка.Иначе хотели от 18 евро на горе за легло.Стаи в къщи 20 -50 евро.Ядене/пиене .......все едно си в Боровец.

За самото рали-лудница.Много народ,много коли.По някое време ми писваше на Н4 ките и се изнасяхме за следващия етап.Пилотите(поне 20-30%) на ниво поне две класи над всеки един наш "пилот" :wink: .Лудницата е пълна.Без думи.Чудя се дали да не си откажа резервацията за хотела на Сливен.Просто няма какво да видя.
Ще поработя,поспя и ще понапиша още.
Изображение
Аватар
kiko
 
Мнения: 1209
Регистриран на: Нед Апр 17, 2005 14:08
Местоположение: София
Име: Генади Димитров

Рали Барум 2008

Мнениеот OgyWRC » Вто Авг 26, 2008 12:11

Ferjancz написа:Да ще е хубаво да напишеш някой ред, за ралито, както и малко информация относно разходите , палнирам си бюджет да догодина та да знам за какво иде реч:)


Павлински, няма какво да планираш ... скачаш в колата и заминаваш, всяка похарчена стотинка си заслужава, а като за теб бира има навсякъде !!!


Състезанието беше най-хубавото рали, което съм гледал - публиката създаваше страхотна атмосфера, организацията свързана със зрителите (divazi на чешки) само ни улесняваше, а що се отнася до състезателите ... промениха ми представата за раздаване на газ :D

... единственото ми оплакване е от броя на автомобилите ... малко в повече ни дойдоха Н4-ките :D

Като си посъбера мислите, ще напиша и още някои интересни неща, които мисля, че си заслужава да се споделят!
To finish first, first you have to finish!
Аватар
OgyWRC
 
Мнения: 874
Регистриран на: Пет Апр 15, 2005 10:40
Местоположение: София, Търново
Име: Огнян Герджиков

Re: Рали Барум 2008

Мнениеот RaPiD » Вто Авг 26, 2008 13:05

И на Акрополис така - толкова много, че взеха да ми писват N4-ките, хахахха, а тука се питаме "няма ли още?". Те даже повечето хора след WRC-тата се изнасяха....
Аватар
RaPiD
 
Мнения: 2803
Регистриран на: Пет Апр 15, 2005 00:40
Местоположение: София
Име: Асен Иванов

Re: Рали Барум 2008

Мнениеот kiko » Вто Авг 26, 2008 14:09

Много са колите.Направо да ти писне.У нас седя и гледам до последно,а там откачаш от коли.Самите пилоти също имат какво да покажат.Верно,имаха си класни чужденци,но и местните са голями точилки.Какви газове раздават-като,че ли карат за един милион награда.Креста не го мернахме много,ама тоя Пех си е жива откачалка.Петак с това Пижо също много ме въодошеви.
Всичко опира до конкуренцията.Повече коли,повече конкуренция,по-силни резултати.При нас е точно обратното.Скапана работа.
Изображение
Аватар
kiko
 
Мнения: 1209
Регистриран на: Нед Апр 17, 2005 14:08
Местоположение: София
Име: Генади Димитров

Re: Рали Барум 2008

Мнениеот plm » Вто Авг 26, 2008 23:09

Още не мога да си събара мислите от видяното на Барум.
Гледам снимки, видео, чета мнения, интервюта...
И не се изненадвам, че организаторите вече отвориха дискусия за предложения, впечатления и т.н., защото започват работа за следващото издание на ралито. Елементарно. Диалог.
Например, сега организаторите са недоволни от пилотите на хистори, даже са изготвили черен списък и ако въобще има такива коли следващата година ще отказват заявките на "провинилите се" пилоти. Иначе около 1800 са били ангажираните в организацията/без различните служби/. Главно се критикуват маршалите в отсечките, че са млади, неопитни момичета, и на шиканите им е било трудно да наместят гумите. Или да се справят с пияни полски и унгарски фенове.
Направи ми впечатление как Плуто е наблегнал на акредитирането в прес центъра- млади усмихнати момичета, говорещи езици посрещат стотиците журналисти- т.е. хората отразяващи мероприятието. Имам усещането, че е почерпил опит от Боровец. :D Някъде написах как беше акредитирането му у нас.
Всеобщо мнение там е, че зрителския интерес започва да се увеличава. Върхова е била 2003, когато са стартирали 20+ WRC коли. Сега зрителите са били наполовина.
За Роман Креста. За мен той беше фаворита и исках той да спечели. Преди години на същата отсечка Пиндула имаше пак катастрофа. Сега без да се оправдава не знае какво е станало, няма как и да разбере. И затова си признава, че е негова грешка.
Феновете, като са мерили там казват 4 сек. + за Креста. Вече има паралелен онборд Креста- Лоа. 6 сек разлика до катастрофата.
http://www.ewrc.cz/ewrc/videoportal_sho ... video=1659
Не смогвам да гледам снимки и видео. Но, това видео си заслужава да се види.
http://www.rallyvidea.com/?ref=1&id=8&v ... RC_VFT.avi
Много интересно е около Шкодата С2000. Но, за това ще пиша по-късно.
Качествени снимки знаете къде да гледате - http://www.ewrc.cz/ewrc/
Защото има още много, много.http://rallyphotos.cz/photos/barum2008/
Адски съжалявам, че Крум отпадна.
plm
 
Мнения: 4137
Регистриран на: Пет Апр 15, 2005 19:20
Местоположение: София
Име: Пламен Петков

Re: Рали Барум 2008

Мнениеот Ferjancz » Сря Авг 27, 2008 10:03

Страхотно рали. От всичките снимки и клипове, които изгледах до момента, освен адмирации (за пореден път) към чехите незнам, какво друго може да се каже. Направи ми впечатление, какви хубави пътища имат, дори и някакви малки селски пътчета са равни като стъкло. Незнам дали са специално подготвени за ралито или по принцип са си така. Като направя съпоставка с нашите, тук все едно си караме макадам. И колко много публика само. Вижда се от клиповете, че и там има фенове, които зармятат знамена и са почти, да не кажа на пътя, но всичко си е както трябва. Не мога да коментирам, може би вие ще кажете, но ми се струва, че въпреки това не е имало инциденти с конторлиращи органи. От клиповете от други години силно ми се набива на очи Вацлав Пех. Въпреки, че изглежда, че са го "завряли" в колата с операция, защото е огромен, показва уникално каране. Истината е една и тя е ясна на всички, конкуренцията създава добри пилоти. Затова ще идват у нас чужди пилоти и ще ни късат шортите. Това, което казва Пламен е една прекрасна идея, а именно диалог с феновете. Кое не им е харесало, защо, предложения. Колко просто на пръв поглед, а колако полезно и важно всъщност.
3, 2, 1 старт - D4+, 120, L3заL3+ рано, D6 скача, 100, D3 неравности, 150 локви.....................мдаааааа, гаси!


Изображение
Аватар
Ferjancz
Администратор
 
Мнения: 1584
Регистриран на: Вто Май 10, 2005 14:47
Местоположение: София, Троян
Име: Павлин Калчев

Re: Рали Барум 2008

Мнениеот RaPiD » Сря Авг 27, 2008 19:01

Достатъчно е само някой от БФАС да прочете форума и ще научи всичко - какво не харесваме, какво да, какви промени могат да се направят и тн. Всичко сме коментирали, но какво от това, като на никой не му дреме.
Аватар
RaPiD
 
Мнения: 2803
Регистриран на: Пет Апр 15, 2005 00:40
Местоположение: София
Име: Асен Иванов

Re: Рали Барум 2008

Мнениеот damon » Сря Авг 27, 2008 19:19

Ралито е повече от страхотно, Павлине. Ходил съм и на други ралита ама това май наистина си беше най-якото от началото докрая. Ралито е с билети - продават се навсякъде и достъпа до всички етапи струва 7 евро. В програмата на ралито си има всички етапи отбелязани със всички зони за зрители плюс снимки на зоните. За разлика от Рали Германия обаче нещата са доста по-спокойни - не е задължително да гледаш само в тия зони. Организаторите се бяха постарали с лентите и табелките, а зрителите са сравнително културни въпреки, че пресичането на трасето си е много често срещано явление. На Рали Германия ако пресечеш може да те вкарат и в затвора, а тука е доста по-лесно и приятно за гледане стига да внимаваш.Слаби места наистина си бяха повечето маршали - разни млади момчета и момичета, които почти нищо не правеха, добре че зрителите са сравнително културни и не видях глупости. От тоя година беше забранено спането на палатки около трасето заради сигурността...

Иначе имаше страшно много хора - у нас не съм виждал толкова хора на състезание. В петък на етапа в Злин трудно можеше да се намери добро място за гледане, хората там си носят едни малки мобилни трибунки и с тях се възкачват над тълпата да виждат. При нас зрителите са доста разпръснати и рядко на едно място се събират толкова хора. А ССЕ-то в Злин е страшен етап. Подобно на Боровец дължината му е 3 км ама се карат по 3 обиколки и по тоя начин постоянно гледаш коли - застигат се, изпреварват се - като на писта и така над 2 часа. :) Ненормална работа, страхотна атмосфера, затова винаги съм искал да гледам рали в Чехия - може би ралито е един от най-популярните им спортове.

Етапите се гледат много лесно - концентрирани са около Злин и по междинните пътчета винаги има поне по 2 зони до които стигаш. По пътя към етапа първо те посрещат хората с билетите и след тях те спират дотам докъдето е опашката от колите на зрителите, което може да бъде и 2 км до отсечката. Ние имахме лепенка MEDIA на колата и минавахме и оттам. Там също има проблеми с полицията т.е. там където има полиция има и проблеми - на две места полицаи спираха и колите с пропуски там където не трябва т.е. доста по-рано, на единия етап се оправихме, но на другия не успяхме, добре че етапа беше само на 500 м. Въпреки всичко полицаите не те гледат чак като престъпник като при нас, по етапите охраната е само от маршали, полицаи няма, не съм и видял разправия с публика.

А за състезанието - много съжалявам за Креста, аз също бях за него и като го видях как кара на шейкдауна бях убеден, че ако не направи нещо ще е първи. Караше като ненормален. В събота даже не го и видяхме - просто не стигна до нас... Много силно каране на Лоикс, Буфие, Росети, Вуйо. Много жалко за Росети - тоя човек макар и за пръв път на това специфично рали даваше отлични времена. Много готино беше като минават силните чехи, публиката създаваше на места атмосфера като на стадион особено в петък при преминаването на Креста и Валушек. След отпадането на Креста имаше хора от публиката, които направо си тръгнаха. Тогава им остана местния фаворит Павел Валушек, който имаше страшно много фенове, той е от Отроковице - града в който беше сервизния парк, само на няколко километра от Злин и е доста популярен в региона, а караше и страхотно по неговите си пътища. :) Навсякъде имаше плакати и надписи GO VALDA GO. В неделя сутринта бяхме в едно село на завой за ръчна където имаше сигурно над 1000 човека - като мина Валушек публиката свиреше и викаше като на футболен мач, за пръв път виждам нещо подобно. Много силни назад бяха и Пех, Аразим, а много подкрепяха и втория в Н4 - Ярослав Оршак (не съм сигурен дали така се чете), но ми направи впечатление. В събота го засякох на старта на шейкдауна да се консултира с Креста и се чудех кой е пък тоя. Йозеф Береш също ми хареса - тоя човек караше много странно - едни пързалки, едни дрифтове, но пък успя да бие Тлустяк, който също не беше да не дава газ.... Другото което се вижда е че всички дават газ, всички карат сериозно, почти не видях екипаж дори и до последните които да "се возят". Само един единствен етап гледахме докрая, на всички други си тръгнахме преди края, като тоя етап заедно с хисторик колите продължи над 2,5 часа (хисториците ги пускат половин час след последната кола). А там пък какво шоу са шкодите не е истина. Раздава се една газ, няма шега! :D

Невероятно състезание, наиститина Чехите разбират от рали - интелигентен маршрут, график, а за капак на всичко навсякъде се вижда, че не са използвани много пари, наистина това рали не е е направено с пари... Ако налеят три пъти повече пари едва ли ще стане по-хубаво, само по-бляскаво...
Safe is risky.
Аватар
damon
Администратор
 
Мнения: 2172
Регистриран на: Пон Фев 28, 2005 20:40
Местоположение: България
Име: Николай Китанов

Re: Рали Барум 2008

Мнениеот plm » Сря Авг 27, 2008 20:33

RaPiD написа:Достатъчно е само някой от БФАС да прочете форума и ще научи всичко - какво не харесваме, какво да, какви промени могат да се направят и тн. Всичко сме коментирали, но какво от това, като на никой не му дреме.

Асене, не е същото. Там инициатор на дискусията е организатора и веднага отговаря на предложенията/въпросите. Например - защо в последния момент е заменена една отсечка. Освен аргументите /трудни преговори с кметството, респ. жителите, лоша настилка,.../ избора е станал с гласуване с разлика от един глас.
Доста въпроси са за формата на състезанието и веднага се отговаря.
Има питане защо са дадени 150 000 крони за зарята след финала на СЕ1. Отговора е, че сумата е многократно по-малка.
У нас Камен преди години започна подобна дискусия, но бързо се отказа.
Ники, тази година отчитат възход, повишаване на интереса към ралито, но еднозначно определят посещаемост на 50 % спрямо 2003, когато са карали ...X ВРЦ. Предполага се, че на СЕ1 е имало около 10 000 зрители. Чехите са много пресметливи и пестеливи, и голяма част от феновете, настенени в съседни селца са предпочели да икономисат 50-80 км. от СЕ1. По тази причина беше слабо и посещението в сервизния парк.
Полиция в отсечките няма. Всички фенове предварително си избират местата за гледане и знаят къде може да застанат. Иначе има и други оплаквания от полицията - например, на отсечката спонсорирана от Шерон спират коли с всякакви пропуски от организатора, а в същото време всички коли на Шерон минават...
Както организаторите вече работят по изданието 2009 така и аз започвам да се готвя за добре организирано посещение. :D
Гледам всякакви видео и фото материали. Снимките са ненадминати, но с филмите са много далече от Вальо.
http://www.rallyvidea.com/?ref=1&id=8&v ... tovice.wmv
plm
 
Мнения: 4137
Регистриран на: Пет Апр 15, 2005 19:20
Местоположение: София
Име: Пламен Петков

Re: Рали Барум 2008

Мнениеот todor hristov » Сря Авг 27, 2008 20:36

Чета постовете ви и се скъсвам от яд,че тез друзя от педерацията ни не се стреснат малко.
todor hristov
 
Мнения: 680
Регистриран на: Чет Ное 17, 2005 11:44
Име: todor hristov

Re: Рали Барум 2008

Мнениеот damon » Сря Авг 27, 2008 21:56

Това със спонсорите на отсечки също беше много интересно. Отсечката се казва примерно СЕ Мухово - Глобул :wink: Иначе Пламене, аз толкова хора не съм виждал на рали тук. Сега ще видим как ще е на дървото, но пак няма да има толкова хора... Там явно ралито е доста популярен спорт, но е важно да се отбележи че има и защо. При нас понякога се чудя на причините за зрителския интерес...

На това място бяхме в неделя сутринта:
Изображение
Safe is risky.
Аватар
damon
Администратор
 
Мнения: 2172
Регистриран на: Пон Фев 28, 2005 20:40
Местоположение: България
Име: Николай Китанов

Re: Рали Барум 2008

Мнениеот beta_racing » Чет Авг 28, 2008 08:42

Страшно, страшно...чета ви мненията, откакто сте се върнали и много им се радвам :mrgreen: давайте още :lol:

Иначе това с имената на рекламодатели не е ново за България. Примери са Сосер Рали Сливен, Приста Ойл Рали Хеброс...
Досега обаче и аз не съм виждал етап в България, който да се нарича с името на рекламодател, но и тази опция я има в брошурите на ралитата, които се раздават на рекламодателите; само да има кой да даде пари, иначе всичко има и всичко може да се направи :lol:
Изображение
"ДМ ДООР" ЕООД - гаражни и индустриални секционни врати, автоматизация на врати и портали, ролетки, pvc завеси, автоматични бариери и още много други!
Аватар
beta_racing
 
Мнения: 3975
Регистриран на: Пет Апр 15, 2005 19:30
Местоположение: Пловдив
Име: Дамян Киров

Re: Рали Барум 2008

Мнениеот txl » Чет Авг 28, 2008 10:20

Наистина не е ново това с имената на рекламодателите за България. Не помня на кое рали, но съм виждал програма където отсечките бяха кръстени по същия начин - с добавка спонсор. От средата на 90-те беше.
Аватар
txl
Администратор
 
Мнения: 1993
Регистриран на: Чет Апр 14, 2005 15:42
Местоположение: България
Име: Тодор Томов

Re: Рали Барум 2008

Мнениеот plm » Чет Авг 28, 2008 20:57

Продължавам да следя отзивите от състезанието. И като си спомня как протече техническия преглед, как са бутали Тлустяк, как...усещам политиката на организаторите.
Състезатели, зрители и наблюдатели да останат с добро впечатление от ралито. Не случайно ги подреждам така.
Правени са много дребни компромиси, но те отговарят на политиката на организаторите /не на федерацията им/. И ралито е успешно, защото нямат голям фал и всички са доволни.
Там техническия преглед фактически беше разделен на две. Първата част беше обявена като пломбиране на агрегатите. Много се забавиха с първите коли и после чехите ги пломбираха на двора набързо, само С2000 ги пломбираха на канал. Сложиха пломби на мотора, ск. кутия, диференциали, ролбар/купе. Никакво мерене на рестриктори, височини, шум, ... никакво заяждане,... Официалния технически преглед беше в 23 часа в спортна зала с трибуни пълни със зрители, купили си билети. Формална, лъскава работа.
Факт е, че там колите са преглеждани в началото на годината, имат паспорт и състезателни регистрационни номера.
Политика на премерения компромис и всички доволни.
С такава политика бързо израстна рали Барум.
Всъщност, в целия регион десетки години всички живеят с автомобилния спорт. Сигурно 1/3 от активните участници сега бяха от региона. Тлустяк е от Лухачовице /където спахме/, главния му механик живее на трасето на шейкдауна, Буячек е на 15 км от Злин, Валоушек е от Отроковице,...
Местните организатори са намерили верния път към стремоглавото издигане на ралито, макар и с много дребни нарушения на правилата на ФИА, на тяхната федерация, но с насоченост за добро впечатление на пилоти, фенове и наблюдатели.
Утре ще напиша как се развиха нещата със Шкодата С2000.
Прикачени файлове
ms_f_271_vandalen_1.jpg
ms_f_271_vandalen_1.jpg (98.89 KiB) Прегледано 10634 пъти
plm
 
Мнения: 4137
Регистриран на: Пет Апр 15, 2005 19:20
Местоположение: София
Име: Пламен Петков

ПредишнаСледваща

Назад към Европейски шампионат, IRC и регионални купи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта

cron