Рали Финландия 2010

Дискусия за Световния рали шампионат

Re: Рали Финландия 2010

Мнениеот beta_racing » Пон Авг 02, 2010 15:45

Еуфорията няма да премине оЩе доста време :P :D

Удоволствието никак не беШе евтино за съжаление :| Първо пътят е дълъг, а после стандартът насевер става все по-висок и по-висок :?

Ето и груби цени, заЩото не успях да запомня всичко точно (цените са в двете посоки):

Сърбия - малко под 30 Евро (такси за магистралата)
Унгария - 14 Евро за винетка + забравих колко такса за магистралата (само от границата със Сърбия до БудапеЩа)
Словакия - 9 Евро за винетка
Ферибот Талин-Хелзинки - ето тук вече започва сечта :mrgreen: - за трима дуШи с една кола около 270 Евро (110 Евро в едната посока и към 160 в другата). Но тук цената зависи от това на коя дата е, дали е през седмицата или събота и неделя, в колко часа е и т.н. :wink: Затова и в едната посока ни е 110, а в другата - 160 :wink:
Финландия - няма такси или винетки. Хотелът в Юваскила бе 480 Евро за човека по три ноЩувки, което прави по 40 Евро на човек на ден :wink: Ще добавя и че ние спахме в студентски обЩежития, които използвахме само за вечерта, така че смятайте колко Ще излезе за ''истински'' хотел :wink:
Горивото във Финландия в момента е около 1.15 Евро дизел и около 1.40-1.50 Евро бензин :wink: Цените в другите държави за горе-долу като в България.
Билетът за ралито бе 55 Евро, като всичко, което можете да се сетите, бе вклЮчено. Ако не искаШ такъв билет, входът в сервиза бе по 7 Евро, а за етап по 22 Евро.

По организацията на ралито... 8) Мога само да кажа, че беШе грехота такава организация да се ''прахоса'' в само два състезателни дни. Това неЩо наистина трябва да се види :wink: Много са прави хората, че това е най-добре организираното рали в света и с право могат да си го казват.
Сервизният парк бе препъвъзходен - на входовете и изходите можеШе да се закупят билети, а хората се проверяваха стриктно. Вътре бе много хубаво - магазините бяха в едната страна, а заводските отбори бяха в другата страна. Останалите бяха разпръснати измежду магазините и заводските отбори, та дори и на други места, заЩото бяха доста :lol:
В сградата Павильонки имаШе някакво изложение по случай 60-годиШнината на ралито. За съжаление не можах да отида там :(

За етапите: тъй като не познавахме региона много добре (не, че нямаШе да се оправим, но не ни се рискуваШе) реШихме да ползваме зоните за публика. Така и така имахме пропуски, поне да видим как "работят" :D
Първия ден бяхме горе-долу по средата на СЕ8/СЕ10 Михинпаа. Отидохме доста по-рано, за да се "презастраховаме" от многото хора (вече бяхме видели за какво става въпрос предния ден на СЕ1 :D). По пътя за достъп до етапа имаШе наслагани табелки на всеки 500м колко километра или метра остават докато стигнеШ до етапа. Пътят от едната страна се използваШе за паркинг и събираха по 3 Евро на кола. Тук е моментът да кажа на критикарите, които се оплакват от това, че на Рали България им искат по 5-10 лева, за да спрат на пътя. Е, и на Рали Финландия е така - спираШ на пътя. Различното на Рали Финландия е обаче организацията на тези паркинги - постоянно циркулират хора с радио връзка, за да може, ако някое място се освободи, новодоШлите коли да ходят на свободните места, а не да спират последни на колоната :wink: И без това на Михинпаа, когато си тръгнахме, имаШе образувала се над 5км колона :lol:, не знам какво ЩеШе да е, ако ги нямаШе тези хора :D
Не мога всичко да кажа в момента, но имаШе подробности от следния род: отгоре написах за тези знаци, оказваЩи местата за паркиране - на обратната им страна, т.е. докато си тръгваШ към колата, имаШе голяма усмивка (от този род - :D) с надпис "Благодарим ви за присъствието, лек път."
Щом се бяха сетили за такава подробност се сетете какво може да са пропуснали :wink: - НИЩО 8)

Зоните за публика и в двата дни бяха организирани много добре. На тази на Михинпаа дори бяха ожънали част от една нива, за да може там да минават хората :D В неокосената част никой не стъпваШе :wink: Навсякъде бяха маркирани пътечките за хората (с ленти). Отделно, никой пък не си позволяваШе да ходи "настрани" от маркираното или пък по пътя (имаШе само малки изклЮчения) :wink:, така че хората са други просто... Полиция нямаШе...всъЩност нямаШе и нужда от нея :wink:
ИмаШе зони за пресичане на пътя, които бяха обозначени с ленти - от двете страни на пътя имаШе марШали, които пускаха хората. Щом марШалите казваха, хората тръгваха и обратно. Никой, ама наистина никой :D, не прибяга, когато марШалите на позволяваха :wink:
Другото различно неЩо е не само тази стрикност у хората, но и самото ходене на рали. Имам чувството, че ходят на рали като на събор на село (колкото и смеШно да звучи) :mrgreen: ИмаШе хора, които привидно изобЩо не се интересуваха - стояха настрани и си четяха книжки :lol: Но бяха там...бяха на рали :wink:

Да се върна пак на сервизната зона...имаШе огромна сцена с две огромни видео стени, които можеха да се видят от двата края на сервиза. На сцената бе награждаването в събота вечер. Не мога да ви опиШа атмосферата с думи :D Сервизният парк бе буквално препълнен :shock: По едно време настана голяма бутаница. Може би единственият негатив, който видях бе именно тази бутаница :D Мисля, че стана така, заЩото хем имаШе много хора, хем организаторите запуШиха главната алея на сервизната зона (по която минава публиката), за да може колите да се извеждат от трибуната. Разбира се пускаха хора, когато не минаваха коли, но така пропускливостта се наруШи в пъти, което доведе до блъсканицата :D

Ох...когато се върна може да напиШа една по-подробна историйка (и със снимки), заЩото в момента ми е много трудно с тази клавиатура :D Дано поне съм изяснил някои неЩа за ралито... :wink:
Изображение
"ДМ ДООР" ЕООД - гаражни и индустриални секционни врати, автоматизация на врати и портали, ролетки, pvc завеси, автоматични бариери и още много други!
Аватар
beta_racing
 
Мнения: 3975
Регистриран на: Пет Апр 15, 2005 19:30
Местоположение: Пловдив
Име: Дамян Киров

Re: Рали Финландия 2010

Мнениеот danstel » Пон Авг 02, 2010 16:15

Благодарство за споделените впичатления и лек път! :D
"Добрите шофьори имат остатаци от насекоми по страничните прозорци"-Валтер Рьол
Аватар
danstel
 
Мнения: 116
Регистриран на: Пет Яну 18, 2008 21:16
Местоположение: Исперих
Име: Hristo Hristov

Re: Рали Финландия 2010

Мнениеот Цецо » Пон Авг 02, 2010 21:17

Благодарско!
Цецо
 
Мнения: 169
Регистриран на: Пон Апр 19, 2010 10:49
Име: Цветан Мудров

Re: Рали Финландия 2010

Мнениеот ZPenevich » Пон Авг 02, 2010 22:29

Репортажи някой има ли?
Изображение
Аватар
ZPenevich
 
Мнения: 212
Регистриран на: Пет Юни 02, 2006 00:28
Местоположение: Търново Велико,Варна
Име: Здравко Пеневич

Re: Рали Финландия 2010

Мнениеот Forceline » Пон Авг 02, 2010 22:37

. По пътя за достъп до етапа имаШе наслагани табелки на всеки 500м колко километра или метра остават докато стигнеШ до етапа. :!: ето това ми хареса от статията на бета :!: ЧЕТЕТЕ .... И СЕ УЧЕТЕ КАК СЕ ПРАВИ РАЛИ МАКАР ЧЕ НЯМА ЗА КОГА,А НЕ САМО ДА ХАРЧИТЕ ПАРИТЕ НА КЛУБОВЕТЕ И ДЪРЖАВАТА КАТО ХОДИТЕ ПО КОМАНДИРОВКИ УЖ ДА ГЛЕДАТЕ КАК СЕ ПРАВИ РАЛИ АМА ВИЕ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ЗАЩО СЕ НАПИВАТЕ КАТО ... ПО ХОТЕЛИТЕ :!: :twisted:
Forceline
 
Мнения: 77
Регистриран на: Съб Май 15, 2010 23:08
Име: димитър петров

Re: Рали Финландия 2010

Мнениеот cutflash » Вто Авг 03, 2010 08:22

ZPenevich написа:Репортажи някой има ли?


От МоторсТВ :
http://kz.gotdns.com:8090/plamen/Videos ... 8_Finland/
http://www.assenov.net
Plamen Assenov - Cutflash®
Аватар
cutflash
 
Мнения: 565
Регистриран на: Пон Юли 09, 2007 11:02
Местоположение: София
Име: Пламен Асенов

Re: Рали Финландия 2010

Мнениеот ZPenevich » Вто Авг 03, 2010 11:49

cutflash написа:
ZPenevich написа:Репортажи някой има ли?


От МоторсТВ :
http://kz.gotdns.com:8090/plamen/Videos ... 8_Finland/

Мерси много!
Изображение
Аватар
ZPenevich
 
Мнения: 212
Регистриран на: Пет Юни 02, 2006 00:28
Местоположение: Търново Велико,Варна
Име: Здравко Пеневич

Re: Рали Финландия 2010

Мнениеот dinkoh » Сря Авг 11, 2010 12:06

Уникалното Рали Финландия 2010 !!!!!
Гледайте този клип...особено внимателно след 6-тата минута :D
http://www.youtube.com/watch?v=xTTpL404 ... re=related
dinkoh
 
Мнения: 72
Регистриран на: Съб Юли 31, 2010 10:49
Име: Динко Тодоров

Предишна

Назад към Световен рали шампионат

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 36 госта

cron