Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали България)

Дискусия за Световния рали шампионат

Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали България)

Мнениеот Singulus » Сря Юни 30, 2010 02:44

Здравейте,

Тъй като приближава рали България, което ще ми е първото ходене на рали на живо изобщо, имам доста въпроси. Следя форума отдавна и мисля, че има доста хора, които първо имат опита и биха споделили практически опит за възможно най-доброто прекарване...

Ето първата порция въпроси, не задължително подредени по важност:

* Как да изберем на кой завой(и) от всеки скоростен етап да се установим? Какви са критериите за избор когато човек отива за първи път на дадено рали (или изобщо на рали)?

* Подслон: палатки, хотел, друго? Ще пътуваме от София, 3-ма човека, засега мисля да отседнем в хотел за 3-те нощувки, за да не се гърчим и да ни е споко, но дали това е наистина най-добрия вариант (Боровец)?

* Билетите, които се продават от ТикетПро за 50 лв за достъп за 3-те дни, достъп до какво точно дават - право за паркиране, къмпинг места/площи, нещо друго?

* Навигация - засега издирих следните ресурси като карти:
* http://www.rallybulgaria.com/cgi-bin/e- ... &n=38&vis=
* http://www.rally-club.bg/RallyBulgaria2010_SS_notes.pdf
* http://planetemarcus.free.fr/googleearthmap.htm - Google Earth карти на специалните отсечки
* Достатъчни ли са за навигация между етапите и придвижване между времето за провеждането им. Планирам да ползвам GPS (на iPhone, ако има значение), би ли помогнало това с навигацията?


Това са засега въпросите, със сигурност ще имам още, но нека да се "разрази" дискусия :wink: която се надявам да е полезна на всички, не само на мен...

Thanx
In the long run, we are all dead.
Аватар
Singulus
 
Мнения: 196
Регистриран на: Съб Апр 16, 2005 17:00
Местоположение: Sofia
Име: Росен Петров

Re: Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали Българ

Мнениеот BOXER » Сря Юни 30, 2010 08:00

НЕ съм много сигурен но мислв,че ще видите зор с намирането на хотел по Боровец.Доколкото знам,леговата база е почти запълнена,ако не и вече пълна.Етапите и мястото за гледане са изцвло по ваш вкус.Едни гледат бързи места,други технични,трети рискови места.Всичко е до това какво предпочитате да видите.Ако си намерите обратен завой,ще гледате повече пързаляне,ако си намерите с прелавица място ще гледате как скачат.Аз лично ще гледам шейкдауна,Двата дни около Белмекен и третия на магистралата.И хотела ни е в базата на Белмекен така,че ще ни е удобно.В цената от 50 лева влиза достъпа на един човек до отсечките,шейкдауна(който според мен и иначе си е безплатен)сервизния парк и откриването.Цената на паркинг не влиза в тези пари.
FTA RACING TEAM
Изображение
Аватар
BOXER
 
Мнения: 1118
Регистриран на: Пет Юни 16, 2006 14:30
Местоположение: Бisтяiца
Име: Владислав Аронов

Re: Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали Българ

Мнениеот BradurS » Сря Юни 30, 2010 08:53

Здравей и добре дошъл :)

- Както каза колегата, всеки си има свой вкус на какъв вид завой да застане. При избора на скоростен етап, трябва да се съобразиш с часовия график на етапите (СЕ), тяхното разположение и часовете на затварянето им. Конкретно за Рали България етапите ще се затварят за движение 2:30 минути преди първия автомобил. По принцип това не е толкова сложно. Например в Петък можеш да се позиционираш на Батак лейк или Белмекен лейк и да гледаш съответно по едно минаване. В събота на етапа Сестримо или Пещера(който е част от СЕ 1 на спускане). В неделя етапите се местят по на север около Костенец. Общо взето петък събота и неделя се гледат спокойно по две минавания.

- Къде ще спите това е пак според вкуса ви, предпочитанията... На вила или хотел винаги е по-комфортно. Но за ВРЦ трябваше да си резервирате нещо по-рано. Незнам дали е останало нещо в Боровец и околността. Ако търсите търсете в околността около етапите - Батак, Пещера, Костенец и по хижите. В Боровец няма какво да правиш. Само ще биеш път.
Например за СЕ 1 ако искаш да влезеш в етапа с кола и да си избереш спокойно място трябва да влезеш около 7 и нещо... Ако не - за това са направени тези фен зони на които се плаща - с обходни маршрути. ТОва означава, че може да си тръгнеш от етапа и да отидеш когато си поискаш т.е. има обходен маршрут който стига до етапа. В случая за СЕ 1 е пътя от Пещера....
Спането на палатка за мен е по-удобно. Стига да има хубава компания и полянка :)
- Мисля че ти отговорих. Ако искаш да стигнеш бързо и удобно за теб до етапа през обходния маршрут - плащаш. Все още не е ясно какво ще получим срещу тези пари за автомобилите и дали ще има организирани паркинзи....
- Да достатъчни са навигациите. Стига ти дори разпечатка на картата на етапите и една по-подробна пътна карта и малко питане и всичко е ОК :)
Надявам се да съм бил полезен. Питай ако има още нещо...
Honda - The Power Of Dreams
Аватар
BradurS
 
Мнения: 2958
Регистриран на: Вто Авг 09, 2005 15:23
Местоположение: Севлиево, В. Търново
Име: Ивайло Христов

Re: Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали Българ

Мнениеот Br3mb0 » Сря Юни 30, 2010 18:10

За хотел определено мисля ,че си закъснял защото ние преди около 3 месеца си резервирахме хотел и на 2 места ни казаха че е пълен.И ако има места то те ще се на хотели които са далеко от хотел рила .. Но все пак успех с търсенето и дано си прекарате добре като за първо рали.. :wink:
Аватар
Br3mb0
 
Мнения: 19
Регистриран на: Сря Юни 17, 2009 13:25
Местоположение: Варна
Име: Жулиен Жеков.

Re: Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали Българ

Мнениеот trouble » Сря Юни 30, 2010 20:40

Ако гледаш в петък и събота отсечките около Пещера, потърси в град Пещера. Макар, че каузата сякаш е изгубена. Аз едва намерих преди месец и половина. Значи може и да си на палатка. Това ще рече че трябва да си намерите хубава широка поляна за колата, за палатката, за масата ;) Никой не спомена кебапчета, кюфтета, салата, ракия (не и преди шофиране!) и музика, тробми :D. Завоите колегите ги обясниха. Аз например харесвам обратни, но задължително да има място за колата някъде наблизо. Гледам Гугъл Земя и добивам представа. Винаги ходи навреме за отсечките. Дори си пускай половин час аванта, за да ти е мирна главата. За чичо полицай е все едно дали остават 2 часа или 1 час...те часовника не го познават :mrgreen: Значи едно 3 часа преди да затворят вече да си влязъл в етапа и да търсиш място. Ако ще гледаш на фен платена зона до нея има алтернативен път, но пак не трябва да разчиташ на късно отиване, защото може всичко да е пълно. Не влизай в големи пререкания с полицията....Всеки тука в този форум се е сблъсквал със този проблем и никой не е излязал на глава с тях. А сега те ще бъдат още по-строги. Пожелавам ти весело изкарване и много емоции. И не на последно място - РАЛИТО Е ОПАСНО. Спазвай указанията на старшия :) и не ходи по асфалта. Гледай ги отдалече и по възможност от високо и зад някаква преграда.
Изображение
Аватар
trouble
 
Мнения: 4380
Регистриран на: Съб Сеп 02, 2006 20:32
Местоположение: Сливен
Име: Красимир Славчев

Re: Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали Българ

Мнениеот panchugov_fen » Сря Юни 30, 2010 20:42

Здравей и от мен.
Аз ще бъда маршал и не знам на коя отсечка ще бъда, но ще имам възможността да избера завой.Според мен това ти е най малкия проблем.Относно спането, ние ще спим в Пазарджик, съответно имаме на ден 50-70 км. до дадената отсечка!!
Ако не сте с резерви, се насочете към ПАЛАТКА, инъче ще трябва или в колата, или да се връщате обратно!
За да си добър пилот, първо трябва да бъдеш добър механик!
Аватар
panchugov_fen
 
Мнения: 364
Регистриран на: Пон Авг 04, 2008 03:07
Местоположение: казанлък skype: panchugovfan
Име: Валентин Георгиев

Re: Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали Българ

Мнениеот OgyWRC » Чет Юли 01, 2010 12:06

Първия ден бих препоръчал да се качите на язовир Белмекен или на язовир Батак и да гледаде две минавания!

Втория ден се кара качването към Белмекен, но там няма много малко удобни места за гледане, та по-добрият избор ще бъде някъде около Пещера - Добра Вода или пък на отсечката Любница (което си е Мухово на обратно). Към последната може да подходите и по-късно от към село Лесичово и ще излезете близо до едно атрактивно мостче и от към Оборище, като ще стигнете до новата част на отсечката, където има едно интересно скокче ...

Третия ден се карат традиционните Мухово и Славовица ... там най-популярните места са близо до старта на Мухово, Турския паркинг и финала на Славовица, близо до пътя за Костенец.

За хората, които нямат много опит с ходене на рали състезание, бих препоръчал да гледат някой обратен завой (заедно с 90% от публиката), където ще видят ефектни и бързи "дрифт" изпълнения, НО след това да си намерят и някое място с комплекс от бързи завои, защото там е истината за рали спорта!!!

И накрая, но много важно ... изберете си безопасно място, най-добре е да сте нависоко и на входа на завоя, а не на изхода! Моля, пазете себе си и пилотите и ако видите разни "смелчаци" застанали на лоши места близо до пътя, не се колебайте да ги "приберете"!

Приятно гледаме :D
To finish first, first you have to finish!
Аватар
OgyWRC
 
Мнения: 874
Регистриран на: Пет Апр 15, 2005 10:40
Местоположение: София, Търново
Име: Огнян Герджиков

Re: Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали Българ

Мнениеот andrey kokalov » Чет Юли 01, 2010 12:39

И тъй като най-накрая се заговори за безопасност е добре да прочетете следващите редове.Задължително стойте отвътре на завоя,но не в състезателната траектория.Това НЕ важи за шиканите!!!При всяка възможност първо оглеждайте от къде може да смените позицията си,и то бързо,а после изберете самото място на заставане.Също за предпочитане е да сте на различно ниво от пътя,но никога под него.Обратните завой са особено атрактивни,гледани отвън.Това е и НАЙ-ОПАСНОТО място за гледане,ако сте на нивото на пътя.Освен отговорност за себе си с постъпките си давате пример и на други хора.Никога не мислете,че сте подготвени за ситуация!!!
Ако гледате бързи пасажи със сигурност трябва да сте и по-далеч от пътя.Там скоростта е голяма.Ако сте в гората колите понякога се чуват точно преди да преминат покрай ВАС.ВИНАГИ стойте зад мантинели!!!!
За самите места-очаквам много хора да са на скока на Мухово.Стойте в подхода за него ли преди него.Ако искате да го гледате отпред задължително стойте доста след мястото за приземяване.Никога не стойте в зоната на спиране или срещу нея.А и нещо полезно-ако искате да гледате повече отсечки спирайте или в началото на етапа,или в края му.Така при евентуално отваряне ще се измъкнете бързо от трафика.Ако искате обаче си има и платени зони с осигурен до тях алтернативен достъп.За тях се плаща.Аз лично няма да се възползвам от тях.Винаги атмосферата на палатков лагер е по-добра от спането по хотели и бързането за етапа.Помислете и дали ви се рискува да давате газ по завоите и да бързате,или да сте се установили някъде сред природата.
В общи линии това е.Задължително си вземете карти на местността,ако не сте ходили.Така и вие ще си спестите време и няма да останете разочаровани....................Организатора трябва да е осигурил такива.
Нека всеки,които посещава този сайт да кара с главата,а не с краката си!
andrey kokalov
 
Мнения: 409
Регистриран на: Вто Юли 03, 2007 21:52
Местоположение: sofia,mladost-4
Име: andrey kokalov

Re: Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали Българ

Мнениеот ivoshaklev » Чет Юли 01, 2010 14:39

С питане и до Цариград се ходи. Навсякъде ще има хора вече установили се , рали феновете се познават отдалеч.Не като на футболен мач, тук всички се подкрепяме. Аз лично се качвам в Четвъртак на Белмекен. Палатката не я заменям за нищо на света . Група сме около 20-30 човека и атмосферата е страхотна. Не тръгвайте неподготвени в планината . Там времето се мени много бързо и е непостоянно. НАЙ-ВАЖНО; храна , вода , лекарства (не се смейте , ако ви заболи зъб в етапа няма къде да ходите) палатка , спални чували, шалтета ,одеяла , осветление , чадъри , шапки (изгоря ми главата за 4 часа -слънцето е коварно на високо) Не бързайте с билетите. 50 ЛВ давам само в краен случай. Почти съм убеден че за тия пари няма да ви се предложи нищо. (дано да греша)

Ето малко снимки (лични) http://www.facebook.com/album.php?aid=2039841&id=1126298409
и видео http://www.facebook.com/ivoshaklev?v=app_2392950137#!/video/video.php?v=1333871583298
Успех и приятно прекарване !!!
Когато разумът спи се раждат чудовища !!!
Аватар
ivoshaklev
 
Мнения: 12
Регистриран на: Вто Юли 11, 2006 15:08
Местоположение: Радомир
Име: Ивайло Шаклев

Re: Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали Българ

Мнениеот mitch » Сря Юли 07, 2010 09:56

Много интересна тема и за мен също :D
Искам да попитам в темата на колегата за да не пускам нова,може ли да се влезе на отсечка с велосипед?Изобщо добра идея ли е да се вземат велосипеди с колата за трите дена?
mitch
 
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Юли 07, 2010 09:34
Име: Искрен Мичев

Re: Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали Българ

Мнениеот ivoshaklev » Сря Юли 07, 2010 12:47

mitch написа:Много интересна тема и за мен също :D
Искам да попитам в темата на колегата за да не пускам нова,може ли да се влезе на отсечка с велосипед?Изобщо добра идея ли е да се вземат велосипеди с колата за трите дена?

Може разбира се !!! Стига да ти се въртят педалита. С велосипеда си много гъвкав .И аз обмислях варианта но нямам място в колата .
Изображение
Когато разумът спи се раждат чудовища !!!
Аватар
ivoshaklev
 
Мнения: 12
Регистриран на: Вто Юли 11, 2006 15:08
Местоположение: Радомир
Име: Ивайло Шаклев

Re: Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали Българ

Мнениеот BradurS » Сря Юли 07, 2010 13:50

ivoshaklev написа:
mitch написа:Много интересна тема и за мен също :D
Искам да попитам в темата на колегата за да не пускам нова,може ли да се влезе на отсечка с велосипед?Изобщо добра идея ли е да се вземат велосипеди с колата за трите дена?

Може разбира се !!! Стига да ти се въртят педалита. С велосипеда си много гъвкав .И аз обмислях варианта но нямам място в колата .
Изображение

само леко че има фракция, да не да минеш по таван някъде :mrgreen: :D
Honda - The Power Of Dreams
Аватар
BradurS
 
Мнения: 2958
Регистриран на: Вто Авг 09, 2005 15:23
Местоположение: Севлиево, В. Търново
Име: Ивайло Христов

Re: Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали Българ

Мнениеот Herminator » Сря Юли 07, 2010 19:41

И на мен това ще ми е първото рали на живо и много благодаря на всички, които дават съвети.

Аз лично съм намислил да ходя в последния ден и имам следните въпроси:
Къде се намира така нареченият турски паркинг по отсечката Славовица (на картата, която имам аз са отбелязани 4 зони за зрители с номера 17-20). Може ли някой да каже до коя зона е този паркинг - зоните са съотвено на километри 4.96, 10.64, 13.91, 16.62.

Освен това мисля да гледам първото минаване на Мухово и второто на Славовица, за да имам време да се придвижа спокойно между двете отсечки. Това според вад добър вариант ли е?

И още нещо - знам, че е субективно, но бихте ли ми препоръчали някоя от четирите зони на отсечката Мухово. намерих 1 статия в Дневник и там препоръчват номер 16 (километър 26.73)

Предварително благодаря и се извинявам за дилетантските въпроси.
Herminator
 
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Юли 07, 2010 19:21
Име: Todor Milchev

Re: Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали Българ

Мнениеот krew » Сря Юли 07, 2010 22:23

Искам да попитам има ли смисъл утре да се ходи на официалното откриване в Самоков? Някаква идея какво ще представлява?
krew
 
Мнения: 3
Регистриран на: Нед Яну 24, 2010 00:39
Име: D. Nikolov

Re: Ръководство за начинаещия рали фен на живо? (Рали Българ

Мнениеот trouble » Сря Юли 07, 2010 22:26

krew написа:Искам да попитам има ли смисъл утре да се ходи на официалното откриване в Самоков? Някаква идея какво ще представлява?


Иди...Всичко има смисъл...Представяне на колите и пилотите, като преминават през рампата.
Изображение
Аватар
trouble
 
Мнения: 4380
Регистриран на: Съб Сеп 02, 2006 20:32
Местоположение: Сливен
Име: Красимир Славчев

Следваща

Назад към Световен рали шампионат

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 34 госта

cron