YALTA RALLY

Дискусия за Европейския рали шампионат (ERC), Intercontinental Rally Challenge (IRC) и регионалните купи на Европа

Re: YALTA RALLY

Мнениеот tsveti » Сря Сеп 16, 2009 11:13

Здравейте на всички :D
Искрено се радвам, че сте ни подкрепяли през цялото време.
Ще ви разкажа за участието ни в това рали и тъй като емоцията все още не е стихнала, бързам да драсна два реда, а пък се надявам Виктор тези дни да понапише повечко, като по-улегналият в отбора ;)
Ралито бе невероятно! Откриването бе невероятно! Закриването бе невероятно! Отсечките са невероятни! Екипажите, които участваха! Изобщо всички хора свързани с организацията на това рали бяха страхотни! Като изключим един мъж, който ние с Виктор определихме за тамошния К.Михайлов ;) (с разликата, че нашият Камен се усмихва далеч повече :D ) и, за който си мислех, че така и няма да го видя усмихнат този човек...е, накрая и той се усмихна! :mrgreen: :mrgreen:
Така.....Бръм бръм през Румъния, стигнахме до Молдовската граница, буса с платформата и едно от тренировъчните ни пежа :mrgreen: (като сериозен и заможен отбор си имаме две виненочервени тренировъчни коли, поооочти еднакви). И тъй като главите ни, особено моята ;) още една седмица преди пътуването бяха в Ялта, се оказа, че нямаме пълномощно за него, а то е на името на баща ми и се наложи да я оставим в Румъния :evil: :lol: ‘’Накатерихме’’ се тримката с механика на буса, като за седалка сложихме една от хладилните чанти......веселба!
Както вече някой спомена по-горе, а и от снимковия материал се вижда, отсечките са доста трудни и специфични. Първият тренировъчен ден с Виктор определено се затруднихме в описването на трасето. Никога до сега не бях карала такъв тип отсечки, с толкова много неща за описване само за един завой примерно! То не бяха превали, то не бяха скали, то не бяха издадени стени и мантинели в края на завоя, то не бяха пропадания... :wink: Както и да е, описахме трасето (с рентакарско Лачети, което едвам ни бе дадено, след хиляди уговорики и обещания, понеже с многото опит, който имаме отидохме да я наемем с баджовете за ралито на вратовете- хи хи, познайте как реагира човека :mrgreen:
Описахме си и шейкдауна, с цел да си настроим колата на него. Е да, ама го изпуснахме :P , руския език на Виктор все още не бе станал толкова добър като в последните дни от престоя ни в Украйна...
Все пак успяхме да си настроиме колата на същото трасе, в удобно за нас време обаче хи хи хи.

1-вият ден, първата врътка тръгнахме отзад с грешни гуми, мислейки, че рано сутринта горе в гората няма начин да няма влага и т.н, но определено сгрешихме, по-сухо не можеше и да бъде :?
Още на втората отсечка колата започна от време на време да прекъсва....
В сервиза мислехме, че е от клапана (абе не клапана,ами там каквото се води, за справка питайте Галинчо :mrgreen: (то от бързане, бая глупости съм написала ;) ), но след втората врътка, установихме, че по-вероятно е да е бензиновата помпа....
Тръгнахме много добре, особено 2-рата отсечка. До сега никога не съм усещала колата по този начин, никога не съм я и карала така уверено, настройките, които бяхме направили бяха идеални за това трасе, но тя все повече и повече прекъсваше и глъхнеше, около 4-5 пъти до такава степен, че дори спирахме в отсечките…. :( Губехме толкова много, че все още като се сетя и ми се реве. Темпото отиваше на кино, концентрацията също....
2-рият ден бе още по-голям кошмар....още по-често започна да прекъсва, гаснеше самичка, ту се оправяше, ту глъхнеше, единият път толкова трудно захапа, че вече бях убедена, че ще си останем в отсечката... :cry: Някакси успяхме да долазим до финала.
На 6-тата (последна за ралито) има една дълга права където е финала.... не питайте как сме стигнали до там...... Голяма мъка бе, през цялото време, след всяка отсечка с Виктор бяхме изцедени просто. От друга страна, радвах се, че успяхме да завършим, а не останахме някъде в отсечките.
Доволна съм от факта, че някои пасажи (там,където не прекъсваше) ги взимахме така, всякаш идваме за 5-та поредна година на това състезание и го знаем до болка :)
Между другото, нито знаехме как вървим в класа, нито се интересувахме. От България ни пратиха смс ‘’Бъдете щастливи на стълбичката’’, тогава решихме, че сме хванали 3-тото място в класа. Изненадата можете да си представите каква е била, когато съобщиха за 1-вото :D :D Пожелах си обаче, никога повече да не взимаме 1-вото място, защото другите екипажи са излезли от пътя, примерно. Първото място е истинско, тогава, когато е имало борба.... (не,че ние не се борихме с нашата ‘’машина’’) :)
Живот и здраве, догодина отново ще бъдем на Ялта рали ;)
Тези отсечки трябва да се превземат както си трябва ;) :)
Последна промяна tsveti на Сря Сеп 16, 2009 21:21, променена общо 1 път
''Целта не е да си по-добър от другите, целта е да бъдеш по-добър от себе си.- Уилям Фокнър''. ''Лошият човек е като въглена – ако не те опари, ще те очерни''. Анахарсис
Изображение
Аватар
tsveti
 
Мнения: 730
Регистриран на: Сря Дек 21, 2005 17:00
Местоположение: София
Име: Цветомира Георгиева

Re: YALTA RALLY

Мнениеот beta_racing » Сря Сеп 16, 2009 13:30

Хехе, супер историйка, мерси, Цвети :D :D
Изображение
"ДМ ДООР" ЕООД - гаражни и индустриални секционни врати, автоматизация на врати и портали, ролетки, pvc завеси, автоматични бариери и още много други!
Аватар
beta_racing
 
Мнения: 3975
Регистриран на: Пет Апр 15, 2005 19:30
Местоположение: Пловдив
Име: Дамян Киров

Re: YALTA RALLY

Мнениеот BB » Сря Сеп 16, 2009 20:25

Sedan написа:
BB написа:В следующем году может быть ще има не само нашии спортсмены но и многа болгарский фенове на Ялта Раллi че в Болгариа работата е многа зле :D
... а какъв украински праскам а :wink:

опитва да се преведат на онлайн преводач:) не гълча :)
имаме само толкова силно в украине
Rally Photo Gallery
http://www.project-t3.kiev.ua
Аватар
BB
 
Мнения: 12
Регистриран на: Съб Сеп 08, 2007 19:23
Местоположение: Ukraine, Kiev
Име: Юрий Боррродач:)

Re: YALTA RALLY

Мнениеот BB » Сря Сеп 16, 2009 20:27

Цветомир и Виктор другарите! Много приятен и положителни екипажа трябва да идват през 2010 г.
Rally Photo Gallery
http://www.project-t3.kiev.ua
Аватар
BB
 
Мнения: 12
Регистриран на: Съб Сеп 08, 2007 19:23
Местоположение: Ukraine, Kiev
Име: Юрий Боррродач:)

Re: YALTA RALLY

Мнениеот tsveti » Сря Сеп 16, 2009 21:29

BB написа:Цветомир и Виктор другарите! Много приятен и положителни екипажа трябва да идват през 2010 г.


:D Ще дойдем, Юрий! Много ни хареса всичко. И вашите екипажи са много усмихнати и ведри хора, което прави състезанието още по-привлекателно.
Надявам се, че наблюдателя ще даде положителна оценка за ралито и да се преборите за кръг от WRC :):)
''Целта не е да си по-добър от другите, целта е да бъдеш по-добър от себе си.- Уилям Фокнър''. ''Лошият човек е като въглена – ако не те опари, ще те очерни''. Анахарсис
Изображение
Аватар
tsveti
 
Мнения: 730
Регистриран на: Сря Дек 21, 2005 17:00
Местоположение: София
Име: Цветомира Георгиева

Re: YALTA RALLY

Мнениеот BB » Сря Сеп 16, 2009 21:42

tsveti написа:
BB написа: :D Ще дойдем, Юрий! Много ни хареса всичко. И вашите екипажи са много усмихнати и ведри хора, което прави състезанието още по-привлекателно.
Надявам се, че наблюдателя ще даде положителна оценка за ралито и да се преборите за кръг от WRC :):)


Преди да WRC нас много далеч. 5 години точно никой, ние няма да я дам. Само ако Ари Vattani стане президент тази година на ФИА. Той е един Ялта Рали организатор и ще го подкрепят.
Rally Photo Gallery
http://www.project-t3.kiev.ua
Аватар
BB
 
Мнения: 12
Регистриран на: Съб Сеп 08, 2007 19:23
Местоположение: Ukraine, Kiev
Име: Юрий Боррродач:)

Re: YALTA RALLY

Мнениеот Victor » Чет Сеп 17, 2009 01:58

tsveti написа:..... а пък се надявам Виктор тези дни да понапише повечко, като по-улегналият в отбора ;)


По-какъв викаш?!??!!!? :mrgreen:
Да споделя и аз малко... не, че ще кажа нещо много по-различно от Цвети! :D
Ралито беше невероятно! Заслужаваше си цялото блъскане на толкова много километри (като се замисля, за една седмица сме изминали около 5000).
Страхотна атмосфера, организация, фенове, медии...
След неуспешния опит да влезем в Молдова от първия път, имаше леко притеснение какво ни очаква докато се доберем до Ялта. Особено при думите на старшия на КПП-то (онова с трите букви, дето не е КАТ :P ), че "Тук вече не Европа"!!! Набързо се наложи да си припомня руския език (който повече от 15 години не съм говорил), за да се опитам някак да придумам "органа" на реда да ни пусне с пежото. Пробвах дори и да го ....упя, ама нъцки - беше го хванало шубето. Дори избяга, когато се опитах да му дам да говори по телефона с Българския консул :lol:
Румънските граничари ни гледаха малко тъпо и недоумяващо, тъй като за два часа тамън три пъти преминахме тяхната граница с цялата процесия :mrgreen: Накрая дори си станахме приятели! :lol:
Както и да е... както написа Цвети, натоварихме се на буса и изминахме останалите 900 км. от молдовската граница до Ялта, като се сменяхме на "луксозната" хладилна чанта... Което си беше леко неудобство по вълнообразния релеф!
Като стигнахме в Щаба на ралито, се оказа, че са искали да ни издирват с полиция, тъй като СМС-ите, които пращахме, за да докладваме докъде сме стигнали, не са се получавали и никой няма представа какво става с нас.
На следващия ден изгубихме доста време, докато се разправяхме да ни дадат колата под наем, но най-накрая успяхме да се доберем до отсечките. Наистина си беше доста трудничко за описване, особено в началото! Както казваха всички, отсечките са като на Монте Карло, с тази разлика, че са доста по-неравни и изискват много добри записки. Има доста спускане (даже накрая имаше специална купа за екипажа, направил най-бързото спускане), на Uchan-Su, която е с дължина около 10 км., денивелацията е към 900м.
В деня на техническия преглед имаше лек проблем с намирането на мястото на провеждането му, тъй като в Service book-a беше дадена единствено сателитна снимка и уточнението, че се намира в Ялта. Дори и някои от украинските екипажи се лутаха докато открият точното място.
Тук е мястото да отбележа, че организаторите бяха съобразили провеждането на административния и техническия преглед така, че да не се налага да препускаш като ненормален, за да не закъснееш (нашият адм. преглед бе предната вечер, тъй като трябваше да се явим за техн. в 8.20ч. сутринта).
Церемонията по откриването бе страхотна!!! Само дето бяха забравили нашето знаме :wink: , но пък водещият се постара всички да разберат откъде сме, колко е страхотна България и т.н. А Организаторът на състезанието - г-н Червоненко обясни на публиката защо Цвети върти глава настрани, когато иска да каже ДА :P :lol:
Въобще отношението беше страхотно - и откъм екипажи, организатори... имаше страшно много публика и медии. Общо взето, накъдето и да се обърнеш, има някой който те снима, хората се опитват да те пипнат, все едно си издал платинен албум с най-големите хитове! 8)
На следващия ден започна ралито, а с него и стачката на Реното, което пУекъсваше, но въпреки това, началото бе сравнително прилично. По отсечките имаше много хора, хеликоптери бръмчат насам-натам, снимат... започнаха и първите отпадания - видя се, че трасето не е никак лесно за каране! Всъщност гледащи хора имаше дори и по преходите - особено по 10 км. част от единия преход, която беше на макадам (там явно имаше повече лъзгане, отколкото по отсечките :lol: )
Тук ще спомена, че отсечките се охраняват от военни, полиция и тук-таме по някой маршал!
След първите две отсечки имаше междинна зона за презареждане, на която обаче нямаше как да пратим някой, тъй като още не съм измислил как да клонирам Галин (не става дори и с пиене на алкохол до степен да го виждам двойно :twisted: ), та затова си карахме с кола набумкана с бензин догоре, та барем долазим до сервизния парк.
Относно парка - единственото, което ни се видя като възможен проблем беше, че от зоната за регрупинг, до входа на парка имаше доста сериозен баир. В последствие опасенията ни се оправдаха, тъй като един от екипажите пред нас не успя да запали колата на излизане от регрупинга и въпреки опитите си, не можаха да я избутат до входа на парка!
Помъчихме се да оправим рендето, та барем спре да пУекъсва и ужким имаше успех - форсираше си се доволно добре!
На втория ден същите отсечки се караха в обратната посока. Там имаше леко напрежение, тъй като след излизане от сервизния парк, имахме само 6 мин., в които да взема карнета, да презаредим за цялата врътка и да стигнем до старта на отсечката! Е немаше такова бързане!!!
Тръгнахме добре, първата половина от отсечката я взехме с много добро темпо, колата седеше... въобще екстра и тогава рендето отново показа, че по-скоро има желание за туризъм, отколкото да се състезава. Както Цвети каза, накрая си беше истинска мъка и дори "съветването" по таблото не помогна! :? :lol: Единственото, за което се молехме, беше да издържи до края, а не да ни изостави безславно някъде из горите.
А междувременно отпаданията ставаха все по-страховити - на няколко пъти се виждаха само следи, които изчезваха някъде в деретата, като единствено аварийният триъгълник, който се оставя при отпадане в тамошните ралита, показваше, че екипажите са ОК.
Накрая стигнахме финала на последната отсечка и настъпи огромно облекчение.
Нямахме никаква представа как се движим и въобще какво се случва с класирането... а и не ни интересуваше, важното беше, че финиширахме!
Всъщност разбрахме къде сме едва 15 мин. преди началото на церемонията по награждаването.
А самата церемония беше ГРАНДИОЗНА!!! Невероятно усещане просто! Имаше награди за какво ли не, вкл. и за най-млад екипаж, в който се оказа, че едното момче е едва на 14 години! :shock:
В продължение на няколко часа не можехме да свалим усмивките от лицата си - чак болеше накрая :lol:
След края на всичко, хиляди хора идваха и се снимаха с колите, с участниците...
Накрая успяхме да се измъкнем, тъй като се налагаше да отпрашваме към България.
А както всички установихме, на никой не му се искаше да си ходи и ни се оставаше там още!!!
Така че, Юрий, 2010 година няма мърдане! :wink:

П.С. Благодарности към Владимир - Зам. спортен директор на ралито, който беше достатъчно търпелив да ми отговаря на глупавите въпроси и който се грижеше да нямаме никакви проблеми; към организаторите като цяло; към човека с БМВ-то; Украинския Камен Михайлов :D ; таксиджията, който беше гледал всички серии на "Такси"; човека от rent-a-car; Лена :twisted: , ИГОР (!!!) :mrgreen:, на Валюн и най-вече на Джиджигалка!!!
Аватар
Victor
 
Мнения: 242
Регистриран на: Пет Фев 08, 2008 18:45
Местоположение: София
Име: Виктор Георгиев

Re: YALTA RALLY

Мнениеот beta_racing » Чет Сеп 17, 2009 08:57

Хахахаха, ето сега (като прочел двата разказа :mrgreen:) вече разбирам защо бяхте ухилени на снимката :lol: :lol: Другата година да вземем и малко фенове да дойдем до там, а? :wink: :wink: :D
Изображение
"ДМ ДООР" ЕООД - гаражни и индустриални секционни врати, автоматизация на врати и портали, ролетки, pvc завеси, автоматични бариери и още много други!
Аватар
beta_racing
 
Мнения: 3975
Регистриран на: Пет Апр 15, 2005 19:30
Местоположение: Пловдив
Име: Дамян Киров

Re: YALTA RALLY

Мнениеот tsveti » Чет Сеп 17, 2009 10:20

Ами да, от емоции забравих благодарностите... (а пък и е трудно да криеш в офиса, че не работиш, а пишеш мнения в рали форум ;)

Освен изредените от Роджър :mrgreen: хора, искам безкрайно да благодаря на един колега и съфорумец, за бързата реакция преди да заминем за Ялта- това е Мартин Сурилов! Без даденият ни от теб регулатор, нямаше да стигнем до тук :) Благодарим ти!
Както и на Пламен (Плм) той си знае защо... :)
''Целта не е да си по-добър от другите, целта е да бъдеш по-добър от себе си.- Уилям Фокнър''. ''Лошият човек е като въглена – ако не те опари, ще те очерни''. Анахарсис
Изображение
Аватар
tsveti
 
Мнения: 730
Регистриран на: Сря Дек 21, 2005 17:00
Местоположение: София
Име: Цветомира Георгиева

Re: YALTA RALLY

Мнениеот d1976 » Нед Сеп 27, 2009 12:47

:D Цвети и Виктор, какви неща сте преживяли там..пожелавам ви да има още и още Първи места :D

А Пламен (plm) е унивресален и уникален.. много емоции в него и много знания...
Изображение
d1976
 
Мнения: 128
Регистриран на: Вто Юни 30, 2009 17:18
Име: Hristoskova

Предишна

Назад към Европейски шампионат, IRC и регионални купи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 21 госта

cron