12-ТЕ ПРАВИЛА ЗА ДЕФАНЗИВНО И БЕЗОПАСНО ШОФИРАНЕ

Всичко свързано с рали спорта, което не се вписва в по-горните категории

12-ТЕ ПРАВИЛА ЗА ДЕФАНЗИВНО И БЕЗОПАСНО ШОФИРАНЕ

Мнениеот школата » Пет Авг 30, 2013 14:39

12-те професионални правила за безопасно шофиране на „Академия за дефанзивно и безопасно майсторско шофиране Павел Жеков”

1.Сложете колана и се настанете в седалката много плътно.Осигурете между 90 – 120 градуса свивка на лакътя.Това е позицията за най бързо овладяване на волана.Ако имате пасажери на задните седалки е задължително да поставят коланите.Те са най уязвими.
2.Левия крак НИКОГА не стои над педала за съединителя, той позиционира тялото на степенката която се намира в ляво на подкалника.
3.Бъдете концентрирани само във шофирането.Ако ви се наложи да говорите по телефона , най добре е да спрете автомобила на безопасно място и да проведете разговора.Системата Хендс Фри/свободни ръце/сама по себе си подсказва, че нарушава концентрацията Ви когато говорите по телефона.Според статистиката 30% от катастрофите са причинени от използването на телефона по време на шофиране.
4.Бъдете предпазливи където има пешеходни пътеки.НЕ ИЗПРЕВАРВАЙТЕ автомобила който се движи пред вас, той намаля скоростта до спиране за да даде предимство на пешеходците.
5.Пазете най уязвимите участници в пътното движение-мотоцеклитисти,колоездачи,пешеходци.ПАЗИ ДЕТЕТО.
6.Ако имате малко дете настанете го в специална анатомична седалка закрепена здраво на задната седалка и го стегнете с коланите.
7.Напрегнатото ежедневие изморява много, в часовете между 12 и 17 часа сте застрашени от заспиване на волана.Спрете и починете 20 минути не са фатални за където и да бързате.
8.Скоростта убива.Спазвайте ограниченията.Съобразявайте се с пътната настилка на колко % е сцеплението,атмосферните условия и състоянието на вашите гумите.Съобразявайте скоростта според вашата индивидуална подготовка така че , да можете да спрете на безопасно рзстояние и да не попадате в ситуация на катастрофа.Вие сте отговорни за живота на пасажерите които возите в колата.
9.Павел Жеков –Рали пилот Майстор на спорта , Шампион на България и Европейски шампион за 1993 год. казва: „Автомобила е като диво кръвожадно животно, то те дебне когато си разконцетриран да те захапе за гърлото и да те убие, никога не го подценявайте , никога не се забавлявайте,отнасяйте се с много голяма сериозност към него”.
10.Никога не употребявайте алкохол и упойващи вещества.Това е първата крачка към ПТП.
11.Шофирайте плавно,агресивното управление може да доведе до грешна преценка на пътната обстановка.Когато водача не е спокоен възможността за грешки в преценките е много по-голяма.
12.Избягвайте час пик и задръстванията , така ще спестите нервно напрежение и гориво.
Rally School Pavel Jekov
Аватар
школата
 
Мнения: 171
Регистриран на: Сря Май 10, 2006 12:55
Местоположение: СОФИЯ
Име: RALLY SCHOOL PAVEL JEKOV

Назад към Обща дискусия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron